20/01/2018

Bir İşadamının Çok Güzel Koleksiyonu!




Bir İşadamının Çok Güzel Koleksiyonu!

Koleksiyonculuk ya da biriktirme tutkusu. Acaip bir hastalık. Aslında çöp evciler de koleksiyoncu. Bir şeylere takılıp kalıyorsun. İlla da illa nesnelere sahip olabilmek. Galiba mülkiyet edinebilme içgüdüsüyle ilgili bir tutku.

Koleksiyona başladın mı bir türlü sonu gelmiyor. Araştırdıkça, aradıkça hep eksiklerini görüyorsun. Eksiklerin seni kudurtuyor. Hele eserlerin en kıymetlisine sahip değilsen o içini kemiren sahip olma dürtüsü seni uçurumlara kadar götürebilir. Tek amaç; sonu gelmez koleksiyonu tamamlamaya çalışmak.

Ve genelde zengin, entelektüel insanların koleksiyoncu olduğu düşünülür. Ama hiç beklemediğin an ve ortamda bir koleksiyoncu ile karşılaşabilirsin.

Durmuş Ali Genç de işte öyle biri!

Güzel insanlar aramakla bulunmasa da arayanlar güzel insanlara rast gelmektedir. Ve kim der ki, bir işyerinin zulasında bir koleksiyon odası var. Müze gibi. Akla gelebilecek gelemeyecek birçok ürün Durmuş Ali Genç Bey’in ilgi dairesine girmiş.

Soyadı gibi genç biri ama hayatına en az beş insanın tecrübesini şimdiden katmış. İmrenilecek bir hayatı var. Sporla iç içe. Şu an Karaman Amatör Spor Kulüpleri Başkan Yardımcısı. Larende ve Zembilli Ali Efendi Mahallelerinde şubeleri bulunan bir marketin sahibi. Daha da güzeli. Hayırsever bir insan.




Durmuş Bey bu merak nereden geliyor?

Koleksiyonculuk bir tutku? İnsanın doğasında var. Her insan bir şeyler biriktirmeyi sever. Bu biriktirme nitelikli olursa koleksiyon oluyor. Ben de gittiğim gördüğüm yerlerdeki güzel ürünleri hatıra olarak saklamayı seviyorum. Derken bir oda dolusundan fazla bir toplama yapmışım.




İlk aldığınız koleksiyon ürünü neydi?

Tunus gezimde aldığım hançer, ilk göz ağrımdır.

İlginç bir futbolcu forması koleksiyonunuz var?

Ben sporla iç içe bir insanım. Karaman Amatör Spor Kulüpleri Başkan Yardımcısıyım. Trabzonspor taraftarıyım. Üstüne Trabzonspor kongre üyesiyim. Gördüğünüz formaların hepsi orijinaldir. Dikkat edin; formaların pazuband bölümünde TFF’nin arması var. Bu arma; formanın orijinal olduğunu göstermektedir. Spor mağazalarından alınan formalarda TFF arması bulunmaz.

Formaların öyküsü var mı?

Yaklaşık 30 kadar futbolcu forması koleksiyonum var.  Hepsi de futbolcusundan imzalıdır. Formaların her birinin ayrı ayrı geliş öyküsü var. İlla birini anlatmam gerekirse Cenk Tosun’unkini antlamadan geçemem. Cenk Tosun’un babası ile iş icabı Gaziantep’ten tanışırız. Bir gün babası beni arayıp, Konyaspor maçına ait loca bileti olduğunu, söyledi. O maça gidip gidemeyeceğimi sordu.  Ben de Giderim, dedim. Maçtan sonra da teşekkür amaçlı kendilerine Karaman’ın elmasının en güzellerinden bir kasa gönderdim. İlk ısırışta elmaya bayılan Cenk Tosun, gece vakti olmasına rağmen hemen kalkıp stada gider ve bu formayı imzalayarak bana gönderir.

Hakan Çalhanoğlu’nun formasını, babası ile tanışıklığımız sayesinde aldık. Malumdur, Antalya, futbol takımlarının kamp için en çok tercih ettiği şehirlerden. Bir Antalya gezimiz sırasında Hakan Çalhanoğlu’nun babası ile tanıştık. Sohbetimiz ve tanışıklığımız ilerleyince oğlunun formasını hediye etti.




Takım atkıları koleksiyonu da artıyor?

Mümkün olduğunca topluyorum. En çok da Karamanspor’un atkısı var. En eskisi galiba 25 yıllık.

Taşıt plakalarından bir koleksiyon oluşmuş?

Gezi yapmak en büyük tutkumdur. Mesela bir bakmışsın, bir Avrupa ülkesinin bir şehrine gitmişim. Gittiğim ülke ve şehirlerinden mutlaka iki şey hatıra olarak getiririm. Bunlar plaka ve ülke parası. Şu an elimde Avustralya, Çekoslovakya, Bosna Hersek, Barselona, Hollanda ve Las Vegas taşıt plakaları var. Bunlar tabi orijinal değil. Hediyelik üründür.

Ülke paraları dediniz?

Evet her gittiğim ülkenin paralarından hatıra olarak getiririm. Bunlar tedavülde olan paralardır. İspanyol pezosundan, Tunus dinarına hatırı sayılır madeni ve kağıt para koleksiyonum var.



Ahşap hediyelik eserler de var?

Her şehrin kendine özgü hatıra hediyelik ürünleri olmakta. Gittiğim şehirlerden mutlaka ahşap hediyelik ürünleri de topluyorum. Bu üç katlı ahşap ev maketi, Safranbolu’dan. Avrupa şehirlerinden buldukça ahşap gemi maketleri getirdim.

Oyuncak arabalara karşı da özel ilginiz var?

Gördüğünüz gibi onlarca var. Çoğunlukla Volkswagen tipi oyuncak arabaları toplasam da diğer markalardan oyuncak arabalarım var.

Buradaki matruşkaların bir özelliği var mı?

Moskova’ya gittiğimde almıştım. Büyükten küçüğe sıralanmış beş adet matruşka görüyorsunuz. Ruslarda anne ailenin en önemli üyesidir. Dolayısıyla kadına saygı büyüktür. Bu beşli matruşkadan en büyüğü anne, ikincisi baba, üçüncüsü ailenin kızı, dördüncü ve beşinci matruşkalar, diğer çocuklardır. Oyuncaklar da hiyerarşik yapıya uygun olacak biçimde büyükten küçüğe yapılmıştır.




Başka neler topluyorsunuz?

Koleksiyonculuğun bir sınırı yok. Ben belirli bir koleksiyon ürünü toplamıyorum. Gördüğüm her değerli ürün benim için koleksiyon adayıdır. Belki kimsenin dikkatini çekmez; tükenmez kalem bile topluyorum. Bugün varlar yarın yoklar. Eğer her gelen eşantiyon kalemi elimde tutmasam bugün yüzlerce tükenmez kalem sahibi olmayacaktım. Şimdilik maddi ve manevi değeri yok. Ama belki 20 yıl sonra 100 sonra bu kalemler belki olmayacak.




Sertifikalarınız da koleksiyon adayı olmuş?

Evet kendimi geliştirmek üzere alanımdaki her türlü seminere, kursa ve konferansa giderim. Gördüğünüz gibi bir duvarın yüzeyi doldu bile.

Kitaplar koleksiyon amaçlı mı bulunuyor?

Tabi kitaplara da ilgim var. Bir ara 600’e yakın kitabım vardı. Bir kampanya dolayısı ile Cezaevine bağışladım. Zamanın ne getireceğini kimse bilemez. Kim bilir ileride kütüphane olacak biçimde bir kitap koleksiyonum olur.

Gelecekte koleksiyonculukla ilgili bir hedefiniz var mı?

Ben bir alanda profesyonelce ürün toplamıyorum. İş icabı ya da gezilerim dolayısıyla gördüğüm ürünleri topluyorum ve toplamaya devam edeceğim. Kim bilir belki ileride müzeye dönüşür.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder