13/05/2020

MEHMET BEY TASVİRLERİNİN HEPSİ YANLIŞ

 Mehmet Bey tasvirlerinin hepsi yanlış




Hiç düşünüldü mü, Mehmet Bey şehit edildiğinde kaç yaşında idi? Hemen hemen tüm tasvirlerinde 60’ının üstünde gösteriliyor Mehmet Bey. Oysa tarihi kaynaklar ve Mehmet Bey’in fırtınalı hayatı daha genç yaşta öldüğünü gösteriyor.


Tahsin Ünal’ın Karamanoğulları Tarihi’ndeki mantıklı ve geçerli yorumuna göre Mehmet Bey, Karamanlı Devleti’nin başına geçtiğinde 18 yaşlarında idi. Ve tarihler 1263 yılını gösteriyordu. Mehmet Bey’in şehadeti ise Türkçe Fermanı’nı ilan ettikten yaklaşık altı ay sonra, 1277 yılının Kasım Aralık aylarıdır. Yahya Başkan’ın yayınladığı bir bilgiye göre de Mut’un Kurbağadere diye bir yerinde şehîd edilmiştir. Ve öldüğünde Mehmet Bey 40 değil 50 değil 32 yaşında idi.

 

Mehmet Bey yaşlı bir derviş değil!

Bu yüzden dil bayramlarının getirdiği bir konu/sorun da Mehmet Bey tasvirleridir. Heykeli, büstü ya da resmi fark etmez; birbirinden farklı birçok tasvir göze çarpmakta. Hepsinin ortak özelliği, yapanın hayalinden ibaret olması. Hiçbiri gerçek Mehmet Bey’i yansıtmıyor. 1961’de Aktekke Çay Bahçesi ucuna dikilen Mehmet Bey büstü şimdi nerelerdedir, var mıdır yok mudur bilinmez. Tamamıyla hayal ürünü bu büstte Mehmet Bey, başında Mevlevi sikkesi bulunan en az 55’inde yaşlı bir dervişe benzer.


Mehmet Bey şalvarımsı don giymedi!






1991 yılında Sulu Park’a dikilen heykele hiç dikkatli gözle bakıldı mı acaba? Mehmet Bey altmışlarına gelmiş bir dede görünümünde. İyi bakın, ayağında plastik çizme var. Üzerindeki kaftan değil pardösü.  Bacağında ise şalvarımsı bir don var. Bir diğer fahiş yanlış da Mehmet Bey’in fermanı ayakta okumasıdır. Unutulmasın Türk büyükleri hep at üstünde olurlar. Ata binmek üstünlüğün ve yüceliğin göstergesidir, ayrıca makamdır.

Şekline şemailine biraz çeki düzen verilmişse de taş binadaki Karaman tanıtım merkezindeki -bal mumu olsa gerek- Mehmet Bey heykeli de başarısızdır.

Bir de mülayim Mehmet Bey resimleri var. Mevlâna’dan esinlenmişçesine! Gök gözlü ağlak bir yüzle çizilen resimde yine çok yaşlı bir dede figürü oluşturulmuş.

Son olarak KMÜ girişine yapılan at üstündeki Mehmet Bey heykelini görmediğim için yorumlamayacağım.


Mehmet Bey sakallı ve uzun saçlı idi!

Güçlü imaj için güçlü Mehmet Bey figürü şart! Mehmet Bey uzun boylu, uzun saçlı ve sakallıdır. Çünkü Toroslardaki Karamanoğullarına ait komutan balbalları böyle. Kılıç tutuşları da Göktürk ve Hun hakanlarına yaraşır biçimde. Bakışları da kararlı ve sert olmalı.

Bir de neden tek bir pozisyonda tasvir edilir ki. Mehmet Bey? Çocukları seven, şiir okuyan, derin düşünebilen, at üstünde ferman okuyan Mehmet Bey tasvirleri çok daha canlı ve etkili olacaktır.  


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder